Van Gogh was ook door Kalmthout geïnspireerd

Van Gogh Van Aert-Franken

In 1889, een jaar voor zijn dood, schreef Vincent van Gogh vanuit Saint-Rémy de Provence: “Wat de tentoonstelling in Brussel betreft, daarom laat dat me niet onverschillig omdat ik er een paar schilderijen zal hebben van hier, die niettegenstaande ze in een heel andere streek zijn gemaakt, heel en al gebleven zijn als waren ze in Zundert of Calmpthout geschilderd. En zo zal men kunnen zeggen, ’t misschien eenvoudiger ware geweest, ik maar stillekens in Noord-Brabant ware gebleven.

Toen Marleen Van Aert-Francken enkele jaren geleden die zin las, kreeg ze kippenvel. Zelf woonde ze de eerste 25 jaar van haar leven in Kalmthout om dan zo’n dertig jaar geleden, te verhuizen naar Zundert, waar Van Gogh opgroeide. Het zette er haar toe aan op zoek te gaan naar plekken uit zijn geboortestreek die Van Gogh inspireerden en die doorsijpelden in zijn werken, zelfs als ze geschilderd werden ver van de streek waar hij opgroeide.

Die speurtocht werd een vindtocht en het resultaat zette ze om in een boek, dat zaterdag werd voorgesteld onder het goedkeurend oog van de burgemeesters van Kalmthout en Zundert, Lukas Jacobs en Joyce Vermue. Het boek kan je hier bestellen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Hallo!

Hier kan je aanmelden