Hoogstraten en Boxtel vieren teruggave Heilig Bloeddoek 100 jaar geleden

Een kleurrijke optocht tijdens de Heilig Bloedprocessie in Hoogstraten. In het midden van de straat marcheren deelnemers in traditionele kledij met zwarte en rode kleuren, terwijl ze vlaggen zwaaien en een trommel slaan. Op de achtergrond is de imposante toren van de Sint-Katharinakerk te zien. Toeschouwers staan langs de straat en kijken naar de feestelijke processie. De lucht is licht bewolkt, wat bijdraagt aan de historische en feestelijke sfeer van het evenement.

Omstreeks 1380 gebeurde in het niet ver van Tilburg gelegen Boxtel het zogenaamde Heilig Bloedwonder. Sindsdien werden er Heilig Bloeddoeken vereerd. Toen in het begin van de 17de eeuw de Nederlanden gescheiden raakte en Boxtel in de Protestantse Republiek terechtkwam, kon dat niet meer.

De Heilige Bloeddoeken verhuisden via Antwerpen naar Hoogstraten, en met hen de verering. Sinds 1652 wordt er de Heilig Bloedprocessie gehouden, telkens op de eerste en tweede zondag na Pinksteren. De week ertussen is in Hoogstraten een feestweek met een jaarmarkt en een stratenloop. (Meer info hier)

In 1924 verhuisde een van de doeken opnieuw naar Boxtel. Sindsdien gaat er ook daar, de zondag na Pinksteren een Heilig Bloedprocessie uit. Op 26 mei zal er naar aanleiding van het Eeuwfeest een Hoogstraatse delegatie meelopen. Zowel in Vlaanderen, als in Nederland zijn de Heilig Bloedprocessies opgenomen op de lijst van het immaterieel erfgoed.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Hallo!

Hier kan je aanmelden