Bloemencorso’s komen eraan

bloemencorso zundert loenhout

De dahlia’s staan volop in bloei. De corso’s komen eraan. Is het toeval dat de grootste bloemencorso’s van de Lage Landen plaatsvinden op enkele kilometers van elkaar? De grootste van Nederland, meteen ook de grootste ter wereld, vindt plaats op 3 september in Zundert. De zondag erna kan je in Loenhout naar de grootste Belgische corso.

Wat in 1936 in Zundert begon als een eerbetoon aan Koningin Wilhelmina, die op 31 augustus, midden in het dahlia-seizoen, jarig was, en in 1952 in Loenhout navolging kreeg naar aanleiding van de inhuldiging van een nieuwe weg tussen Brecht en Loenhout, zijn ondertussen stevige tradities geworden die zelfs sinds 2021 erkend zijn als Unesco Immaterieel Erfgoed.

Bloemencorso’s zijn in de eerste plaats een sociaal gebeuren. Buurtschappen werken weken lang samen aan een wagen. Jong en oud komt er bij aan bod, van bloemen kweken tot metaalconstructies lassen, tal van activiteiten en vaardigheden komen er bij kijken. Ieder heeft er wel een rolletje in. Wie sociale cohesie wil kweken, zou het moeten uitvinden.

Ondertussen kijken de twee corso’s uit onze streek ook over de grens. De groep van de Klein-Zundertse Heikant won vorige zondag de eerste prijs op de corso van Blankenberge. Loenhout is een samenwerking aangegaan met de corso van Vollenhove. Jury’s worden uitgewisseld en over en weer wordt er van elkaars organiserend werk geleerd.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Hallo!

Hier kan je aanmelden