In Vlaanderen werden er op 13 oktober gemeente- en provincieraadsverkiezingen gehouden. Er waren enkele wijzigingen in de verkiezingswetgeving. Zo verdween de opkomstplicht en gebeurt de burgemeesterskeuze op een andere wijze. Voordien volstond een voordrachtakte getekend door de meerderheidscoalitie van gemeenteraadsleden om één van hen aan te duiden als burgemeester. Voortaan gaat het burgemeesterschap naar wie de meeste voorkeurstemmen haalde op de grootste lijst van de meerderheidscoalitie. Deze nieuwe regeling leidde ertoe dat partijen in een aantal gemeenten gezamenlijke lijsten vormden om als grootste uit de bus te kunnen komen.
Zijn de afschaffing van de opkomstplicht en deze nieuwe regeling de oorzaken van toch wel vrij grote wijzigingen in wie burgemeester wordt van de Vlaamse Benego-grensgemeenten? Een overzicht.
Enkel in Kalmthout en Wuustwezel keren de uittredende burgemeesters Lukas Jacobs (CD&V) en Dieter Wouters (CD&V) terug. Zij konden hun absolute meerderheid versterken.
Overal elders treden nieuwe burgemeesters aan. Hierna een overzicht gaande van west naar oost. In Stabroek vormden CD&V, Vooruit, Groen en een aantal onafhankelijken een nieuwe lijst Sterk2940. Zij werden de grootste partij. Ze gaan in coalitie met N-VA van uittredend burgemeester Rik Frans. Herman Jongenelen, lijsttrekker van Sterk2940 wordt de nieuwe burgemeester.
In Kapellen kwam de Open VLD-lijst van uittredend burgemeester Dirk Van Mechelen als grootste lijst uit de bus. Dirk Van Mechelen haalde ook het hoogste aantal voorkeurstemmen, maar om leeftijds- en gezondheidsredenen past hij voor een nieuwe termijn als burgemeester. An Stokmans, die het tweede hoogste aantal voorkeurstemmen behaalde volgt hem op. Er komt ook een wijziging in de coalitie. De voorbije zes jaar had Open VLD in Kapellen een coalitie met N-VA. Nu worden Vooruit en Groen de meerderheidspartners van Open VLD.
In Essen was Gaston Van Tichelt (CD&V) de voorbije 18 jaar burgemeester van een coalitie van CD&V en Vooruit. Hij was geen kandidaat meer om zichzelf op te volgen. Verkiezingsoverwinnaars werden de lijsten van NVA-PLE en Vooruit. Zij zijn een meerderheidscoalitie aangegaan. Geert Vandekeybus (NVA-PLE) wordt de nieuwe burgemeester.
Ook in Hoogstraten was uittredend burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) geen kandidaat-burgemeester meer. De lijst Samen!/CD&V kwam als grootste partij uit de bus. Zij vormen een coalitie met Hoogstraten Leeft, waarbij Tinne Rombouts (Samen!/CD&V), al burgemeester tussen 2012 en 2018, terugkeert als burgemeester.
Baarle-Hertog werd de voorbije zes jaar bestuurd door een coalitie van Forum+ en N-VA met Frans De Bont van Forum+ als burgemeester. Oppositiepartij CDK werd nipt de grootste partij, maar slaagde er niet in een meerderheid te vormen. De coalitie van N-VA en Forum+ gaat door, maar de burgemeesterssjerp verschuift van Forum+ naar N-VA. Philip Loots, lijsttrekker van N-VA, wordt de nieuwe burgemeester.
In Turnhout werd Vooruit de grootste partij. Vooruit sluit een coalitie met de lijst N-VA-CD&V. Hannes Anaf (Vooruit) volgt Paul Van Miert (N-VA) op als burgemeester.
In Oud-Turnhout werd de nieuwe lokale partij GOUDT meteen de grootste. Zij gaan een coalitie aan met Vooruit, Groen en CD&V. Peter Hannes (GOUDT) vervangt Bob Coppens (N-VA) als burgemeester.
Ook in Ravels paste uittredend burgemeester Walter Luyten (CD&V) voor een nieuw mandaat. Zijn lijst kon haar absolute meerderheid versterken. Nieuwe burgemeester wordt Nic Andriessen.
En ook in Arendonk was uittredend burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) geen kandidaat om zichzelf op te volgen. De lijst Iedereen 2370 behaalde er een absolute meerderheid. Nieuwe burgemeester wordt Rob Blockx.
Voor een globaal overzicht van de lokale verkiezingsresultaten zie hier.