Mag je als grensbewoner nog naar Nederland?

corona_def

Mag je als grensbewoner nog naar Nederland?

Tot 1 april 2021 verbiedt de Belgische overheid alle niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland. Je mag dus tot 1 april niet naar Nederland reizen voor toeristische of recreatieve doeleinden, om familie te bezoeken of om te gaan funshoppen. Wie toch de grens over moet, moet een verklaring op eer en soms ook nog een aanvullend bewijsdocument bij zich hebben. Dat zijn de algemene regels.  Maar voor grensbewoners gelden specifieke regels. Wat zijn die?

Dagelijkse activiteiten in de grensstreek mogen doorgaan

Mensen die in een grensgemeente wonen of die in een gemeente wonen die grenst aan een grensgemeente mogen nog altijd naar Nederland gaan voor activiteiten die een onderdeel zijn van je ‘dagelijkse’ leven. Het moet daarbij om een activiteit gaan die in België is toegelaten en als ‘noodzakelijk’ wordt beschouwd. Voor toerisme en plezier mag je dus niet naar Nederland gaan, maar als het gaat om activiteiten die je sowieso regelmatig over de grens verricht, dan mag het wel.

Je mag dus in Nederland ‘noodzakelijke’ boodschappen doen, naar de dokter gaan of je partner bezoeken. Een voorwaarde is wel dat je op erewoord verklaart dat dit een toegelaten activiteit is, daarvoor vul je een zogenaamde ‘verklaring op eer’ in die je kan downloaden van de website info-coronavirus.be.

Concrete vragen:

Heb je voor elke uitstap naar Nederland een verklaring op eer nodig?

Als het gaat om een regelmatige verplaatsing naar steeds dezelfde locatie, dan heb je hiervoor maar één verklaring op eer nodig. Maar voor elke andere bestemming vul je een nieuwe verklaring op eer in. Ga je dus naar je kinderen in het kader van co-ouderschap en ga je daarnaast die dag ook nog naar een Nederlandse apotheek, dan moet je twee verklaringen op eer op zak hebben.

Mag je je partner of kinderen bezoeken in Nederland?

Je partner of lief in Nederland bezoeken, die niet onder hetzelfde dak woont,  is toegestaan. Je dient, naast de verklaring op eer, ook aannemelijk bewijs te leveren dat sprake is van een stabiele en duurzaam onderhouden relatie.  Dat bewijs kan bijvoorbeeld aan de hand van foto’s worden geleverd. Je kan ook naar je kinderen, op voorwaarde dat dit gebeurt in een co-ouderschapsregeling. Bij co-ouderschap kan het aannemelijk bewijs bijvoorbeeld worden geleverd door een uitgesproken vonnis.

Mag je in Nederland op familiebezoek?

Familiebezoek in Nederland wordt beschouwd als een niet-essentiële verplaatsing en mag in principe niet. Het is tenslotte ook niet de bedoeling dat je in België op bezoek gaat bij ouders, grootouders of andere familieleden. Er zijn evenwel uitzonderingen. Als je mantelzorger bent van iemand die in Nederland woont, dan mag je daar wel naartoe als je daarvoor een verklaring op eer opstelt en als je ‘aannemelijk bewijs’ kan voorleggen (bijvoorbeeld een verklaring van de huisdokter).

Welke winkels mag je in Nederland bezoeken?

Grensbewoners mogen in Nederland gaan winkelen voor zaken die in België toegelaten en noodzakelijk zijn. Dat wil zeggen dat je in een Nederlandse buurgemeente mag gaan winkelen in de supermarkt, bij de bakker of apotheker als dat vroeger ook een onderdeel was van je dagelijkse leven. Volgende zaken zijn niet toegestaan:

 • Het is verboden om bij Nederlandse niet-essentiële winkels (zoals meubelzaken, kledingzaken, tuincentra, …) producten te bestellen en te gaan afhalen.
 • Het is verboden om in Nederlandse gemeenten te gaan winkelen die niet aan de grens liggen.

Mag je in Nederland gaan wandelen, fietsen of sporten?

Als grensbewoner is het toegestaan dat je bij het wandelen of fietsen de grens kortstondig overschrijdt (je moet wel in de grensstreek blijven) Je dient dan wel een verklaring op eer bij je te hebben. Maar het is niet toegestaan om naar Nederland te reizen om daar in georganiseerd verband (bij een sportclub) te gaan sporten.

Geldt in Nederland een avondklok?

Als je als grensbewoner naar Nederland gaat, moet je de Nederlandse coronavoorschriften naleven. In Nederland geldt een avondklok van 21.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur ’s ochtends. Je moet dus vóór 21.00 uur weer in België zijn.

Wat geldt, naast de toegestane dagdagelijkse verplaatsingen in de grensstreek, nog steeds als een essentiële reis naar Nederland en blijft dus toegestaan?

 • Dwingende gezinsredenen (zoals bezoek aan een partner, of in geval van co-ouderschap, of voor een begrafenis of huwelijk)
 • Professionele redenen (zoals zakenreizen, of topsporters voor een training of wedstrijd)
 • Humanitaire redenen (zoals een doktersbezoek of om zorg te verlenen aan een kwetsbare persoon)
 • Studiegerelateerde zaken
 • Als je een dringende herstelling aan je auto of ander vervoersmiddel moet laten doen
 • Om zorg te dragen voor dieren
 • Juridische verplichtingen
 • Als je verhuist
 • Als je doorreist

Ga je voor één van deze essentiële activiteiten de grens over? Dan moet je steeds een verklaring op eer op zak hebben.

Verklaring op eer

Wie de grens over gaat moet steeds een gedownloade en ondertekende ‘verklaring op eer’ bij zich hebben (digitaal of afgedrukt), waarin je bevestigt dat je reis niet toeristisch is. Je moet erop aankruisen wat de reden is van je buitenlandse trip.

Download het formulier op papier

Vul het formulier online in

Meer informatie over reizen naar Nederland vanuit België

https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/

https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Hallo!

Hier kan je aanmelden