Mag je als grensbewoner nog naar Nederland? (april 2021)

corona_def


De richtlijnen in dit overzicht gelden tot minstens 11 mei. Het is mogelijk dat de Nederlandse overheid nieuwe of bijkomende maatregelen neemt na 11 mei.

Vanaf 19 april 2021 zijn niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland niet meer verboden, maar ze worden wel sterk afgeraden. Voor grensbewoners blijft  gelden dat zij zich voor dagelijkse verplaatsingen wel over de grens mogen begeven. Wie naar Nederland reist, dient in elk geval rekening te houden met de lokale maatregelen betreffende quarantaine, coronatesting en andere regelgeving.

Belgisch-Nederlands grensverkeer wordt afgeraden

De Belgische en Nederlandse overheden adviseren om niet naar het buitenland te reizen. Dit zijn de belangrijkste richtlijnen op een rijtje:

  • In Nederland geldt momenteel een thuisquarantainemaatregel voor iedereen die vanuit een rode zone naar Nederland reist. Reizigers die Nederland binnenkomen, moeten 10 dagen in quarantaine gaan.
  • Belgische grensbewoners mogen de Nederlandse grens oversteken om een essentiële winkel, zoals een supermarkt, te bezoeken.
  • Het is niet toegestaan om de grens over te steken voor niet-essentiële bezoeken, zoals funshopping of om een terrasje te doen.
  • Je hebt geen verklaring op eer meer nodig om de landsgrenzen over te steken.

De Nederlandse en Belgische overheden rekenen op de verantwoordelijkheidszin en solidariteit van de burger om deze maatregelen correct na te leven.

Concrete vragen: maatregelen in België

Mag ik als grensbewoner de grens met Nederland oversteken? Sinds 19 april 2021 is het niet meer verboden om de grens over te steken voor niet-essentiële reizen, maar het wordt wel afgeraden. Als je langer dan 48 uur de Nederlandse grens oversteekt, gelden er een aantal maatregelen die je moet volgen wanneer je terugkomt naar België:

Heb ik nog steeds een verklaring op eer nodig om de grens met Nederland over te steken? Je hebt geen verklaring op eer meer nodig om de grens over te steken. Wel moet je op de hoogte zijn van de coronamaatregelen die in Nederland van kracht zijn. Raadpleeg dus steeds de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken of de Rijksoverheid voor je beslist om de grens over te steken.

Concrete vragen: maatregelen in Nederland

Ik woon aan de grens met Nederland. Moet ik in quarantaine als ik naar Nederland ga? Reizigers die vanuit een rode zone naar Nederland reizen moeten in principe 10 dagen in quarantaine. België is een rode zone. Dat wilt zeggen dat Belgen die de grens met Nederland oversteken ook 10 dagen in thuisquarantaine moeten gaan in Nederland. Die quarantaine kan ingekort worden als je een negatieve PCR-test aflegt op dag 5.

Er gelden enkele uitzonderingen op deze quarantaineregel voor Belgische grensbewoners die de Nederlandse grens oversteken voor dagdagelijkse zaken. Die dagelijkse zaken houden het volgende in: het bezoek aan een essentiële winkel (zoals een supermarkt), een familiebezoek of in het geval van grenswerkers en sporters. 

Zijn er uitzonderingen op de quarantaineregel? Nederland maakt een uitzondering op de quarantainemaatregel voor een aantal groepen van reizigers. Die uitzondering geldt voor volgende gevallen:

Mag ik de grens met Nederland oversteken om naar de supermarkt te gaan? Het is toegestaan om als Belgische grensbewoner naar de supermarkt te gaan in Nederlandse grensgemeenten. Het is echter niet toegestaan om supermarkten of andere winkels te bezoeken die zich op grotere afstand van de grens bevinden.

Mag ik naar Nederland om een terrasje te doen of een niet-essentiële winkel te bezoeken? Het is niet toegestaan om de grens over te steken voor recreatie, zoals een caféterras bezoeken, een evenement bijwonen of naar een pretpark gaan. De Nederlandse maatregelen schrijven immers een thuisquarantaine voor van 10 dagen voor iedereen die de grens oversteekt. Op 28 april openen de Nederlandse terrassen onder strikte voorwaarden, waarbij tijdige reservaties, tijdsbeperkingen en groepslimiteringen centraal staan. Inwoners van België mogen daar niet naartoe. Ook voor Belgische grenswerkers, Belgen die net over de grens familie hebben wonen of studenten die schoollopen in Nederland is het niet toegestaan om de horeca in Nederland te bezoeken.

Het is ook niet toegestaan om de grens over te steken voor ‘funshopping’. Je mag dus niet naar een Nederlandse niet-essentiële winkel (zoals meubelzaken, kledingzaken, tuincentra …) gaan om er producten te kopen of af te halen.

Moet ik een negatieve PCR-test kunnen voorleggen als ik met de auto naar Nederland ga? Je moet geen negatieve PCR-test kunnen voorleggen wanneer je met de auto de grens oversteekt.

Kan ik met de internationale trein of bus naar Nederland? Het is mogelijk om met de trein of bus naar Nederland te reizen. Als je dat doet, moet je wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Er zijn twee mogelijkheden die gelden voor reizigers vanaf 13 jaar

Deze regels gelden niet als je een regionale grensoverschrijdende trein neemt die binnen een gebied van 30 kilometer vanaf de Belgische grens blijft. Daarnaast moet je 10 dagen in thuisquarantaine gaan wanneer je in Nederland aankomt.

Geldt in Nederland een avondklok? In Nederland geldt een avondklok van 22.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends. Als je de grens overgaat, moet je dus voor 22.00 uur weer in België zijn. Op 28 april om 04.30 uur ’s ochtend vervalt de avondklok in Nederland

Meer informatie over reizen naar Nederland vanuit België

https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/

https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/nederland

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Hallo!

Hier kan je aanmelden