Mag je als grensbewoner nog naar België?

corona_def

Tot 1 april 2021 verbiedt de Belgische overheid alle niet-noodzakelijke reizen van en naar België. Voor alle Nederlanders betekent dit dat je tot 1 april niet naar België mag reizen voor toeristische of recreatieve doeleinden, om familie te bezoeken of om te gaan funshoppen. Wie toch de grens over moet, moet een ‘verklaring op eer’ en in sommige gevallen ook nog aanvullende bewijsdocumenten bij zich hebben. Dat zijn de algemene regels. Voor grensbewoners gelden echter specifieke regels. Wat zijn die?

Dagelijkse activiteiten in de grensstreek mogen doorgaan


Specifiek voor inwoners van de Belgisch-Nederlandse grensgemeenten geldt dat je vanuit Nederland nog altijd naar een aangrenzende Belgische gemeente kan gaan voor activiteiten die een onderdeel zijn van je dagelijkse leven. Het moet daarbij wel om een activiteit gaan die ook in Nederland is toegestaan. Als je zo’n reis onderneemt, dan moet je een zogenaamde ‘verklaring op eer’ bij je hebben. Hetzelfde geldt voor de buurgemeenten van de direct aan België grenzende gemeenten. Een verklaring op eer volstaat in de meeste gevallen als je de grens overgaat voor activiteiten als onderdeel van je dagelijkse leven.

Voor toerisme en plezier mag je tot 1 april 2021 niet naar België gaan, maar als het gaat om activiteiten die je als inwoner van de grensstreek sowieso regelmatig over de grens verricht, dan mag dat wel. Je mag dus nog steeds in België gaan tanken, je boodschappen doen of naar de dokter gaan. In alle gevallen moet je een ‘verklaring op eer’ bij je hebben 

Concrete vragen:

Heb je voor elke uitstap naar België een verklaring op eer nodig?

Als het gaat om een regelmatige verplaatsing naar steeds dezelfde locatie, dan heb je hiervoor maar één verklaring op eer nodig. Maar voor elke andere bestemming vul je een nieuwe verklaring op eer in. Ga je dus naar je kinderen in het kader van co-ouderschap en ga je daarnaast die dag ook nog naar een Belgische apotheek, dan moet je twee verklaringen op eer op zak hebben.

Mag je je partner of kinderen bezoeken in België?

Je partner bezoeken die niet onder hetzelfde dak woont, is toegestaan. Je dient, naast de verklaring op eer, ook aannemelijk bewijs te leveren dat sprake is van een stabiele en duurzaam onderhouden relatie. Je mag ook naar je kinderen, op voorwaarde dat dit gebeurt in een co-ouderschapsregeling.

Mag je in België op familiebezoek?

Familiebezoek in België wordt beschouwd als een niet-essentiële verplaatsing en mag dus niet. Er zijn evenwel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je mantelzorger bent van een familielid dat in België woont.

Welke winkels mag je in België bezoeken?


Grensbewoners mogen in België gaan winkelen voor zaken die ook in Nederland toegelaten zijn. Dat wil zeggen dat je in een Belgische buurgemeente naar de supermarkt, de bakker of de apotheker mag als dat vroeger ook een onderdeel was van je dagelijkse routine. In België zijn niet-essentiële winkels geopend, maar Nederlanders zijn daar momenteel niet welkom. Kleding of meubels gaan kopen in België is dus niet toegestaan. Ga je voor een niet-noodzakelijke activiteit de grens over dan riskeer je een boete.

Mag je in België naar de kapper of schoonheidssalon?

In België heropenen kappers vanaf 13 februari. Schoonheidssalons, nagelstylisten en andere niet-medische contactberoepen zullen vanaf 1 maart kunnen heropstarten. Nederlanders zijn evenwel nog niet welkom voor een kappersbezoek of schoonheidsbehandeling, het gaat hier immers over een niet-dagdagelijkse én niet-noodzakelijke activiteit. Ga je voor een niet-noodzakelijke activiteit de grens over dan riskeer je een boete.

Mag je in België gaan wandelen, fietsen of sporten?

Als grensbewoner is het toegestaan dat je bij het uitlaten van de hond of tijdens het fietsen of joggen de grens passeert (je moet wel in de grensstreek blijven). Je dient ook in die gevallen een verklaring op eer bij je te hebben. Het is niet toegestaan om naar België te gaan om daar in georganiseerd verband (bij een sportclub) te gaan sporten.

Geldt in België een avondklok?

In het Vlaamse gedeelte van België is er een avondklok van 24.00 uur tot 5.00 uur Als je als grensbewoner naar België gaat, moet je de Nederlandse avondklok blijven naleven. Als je naar België gaat, moet je dus voor 21.00 uur weer terug thuis zijn. De avondklok in Nederland is verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. 

Wat geldt, naast de toegestane dagelijkse verplaatsingen in de grensstreek, nog steeds als een essentiële reis naar België en blijft dus toegestaan?

  • Reizen om professionele redenen
  • Reizen van diplomaten, ministers, Staats- en regeringsleiders; reizen van het personeel van internationale organisaties en instellingen, en van personen uitgenodigd door deze internationale organisaties en instellingen; de reizen van het personeel van diplomatieke en consulaire posten en van personen uitgenodigd door deze posten; de reizen van leden van het Europees Parlement in het kader van hun functies;
  • Reizen omwille van dwingende gezinsredenen (o.a. co-ouderschap, huwelijk, begrafenis)
  • Reizen omwille van humanitaire redenen (o.a. voortzetten medische behandeling, mantelzorg)
  • Reizen die studiegerelateerd zijn
  • Reizen om zorg te dragen voor dieren
  • Reizen in het kader van juridische verplichtingen
  • Reizen om dringende herstellingen te laten uitvoeren in het kader van de veiligheid van een voertuig
  • Reizen in het kader van een verhuizing
  • Doorreizen

Ga je om één van deze (essentiële) redenen de grens over dan geldt eveneens dat je altijd een verklaring op eer bij je moet hebben.

Langer dan 48 uur in België?  

Reis je naar België voor een geplande essentiële reis van meer dan 48 uur, dan moet je over een negatieve PCR-test beschikken die ten vroegste 72 uur voor het vertrek naar België is uitgevoerd. Daarnaast dien je ten vroegste 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier in te vullen.

Meer informatie over reizen naar België

https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/

De verklaring op eer is hier te downloaden of online in te vullen  

https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie
De Nederlandse overheid adviseert dringend om alleen te reizen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is. Boek geen reizen voor de periode tot en met 31 maart 2021.

Check voordat je naar het buitenland reist altijd de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

+   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Hallo!

Hier kan je aanmelden