Mag je als grensbewoner naar België? (april 2021)

corona_def

Sinds 19 april 2021 zijn niet-essentiële reizen vanuit en naar België niet langer verboden. Het wordt echter nog steeds sterk afgeraden om voor niet-essentiële reizen de grens over te steken. België hanteert met andere woorden, net als Nederland, een negatief reisadvies oftewel, reis alleen naar het buitenland als dit strikt noodzakelijk is.

De epidemiologische situatie verlangt nog steeds dat we het aantal reisbewegingen en contactmomenten met andere mensen zoveel mogelijk beperken. Er wordt gerekend op de verantwoordelijkheidszin en solidariteit van de burger om de dringende reisadviezen na te leven.

Voor grensbewoners blijft niettemin onveranderd gelden dat zij de grens mogen passeren voor activiteiten die onderdeel vormen van hun dagelijkse leven. Sinds 19 april 2021 heb je hiervoor geen verklaring op eer meer nodig

Voor een ieder die naar het buitenland reist geldt uiteraard dat men altijd rekening dient te houden met de lokale coronamaatregelen.


Belgische coronamaatregelen

Het Belgische Overlegcomité heeft op vrijdag 23 april 2021 herbevestigd dat de zogenoemde ‘Paaspauze’ op maandag 26 april 2021 eindigt. Dit betekent dat vanaf deze datum:  

  • Winkeliers opnieuw klanten mogen ontvangen zonder afspraak. Er hoeft niet langer alleen gewinkeld te worden, maar men mag vergezeld worden door één ander lid van het huishouden;
  • De niet-medische contactberoepen – waaronder kappers en schoonheidsspecialisten – heropenen onder de verstrengde protocollen;
  • Mensen elkaar in groepen van 10 buiten mogen ontmoeten.

De Belgische terrassen gaan op 26 april 2021 nog niet open. Opening van de terrassen is voorzien vanaf 8 mei 2021.

Ook de avondklok (in Vlaanderen tussen 24.00 en 05.00 uur) vervalt nog niet. Ook deze zal naar verwachting op 8 mei 2021 eindigen.


Belgische quarantainemaatregelen

Onderscheid kort verblijf en langer verblijf
Voor Nederlanders die de grens passeren voor activiteiten die onderdeel uitmaken van hun dagelijkse leven (boodschappen doen, huisartsbezoek, het uitlaten van de hond etc.) gelden in België geen verplichte quarantainevoorschriften. Ook bij terugkeer in Nederland geldt geen verplichting tot thuisquarantaine.       

Reis je echter vanuit Nederland (rode zone) naar België voor een verblijf van meer dan 48 uur dan ben je wel gehouden aan Belgische quarantainevoorschriften. Je zult overigens bij een gepland langer verblijf in België ook een negatieve testuitslag moeten kunnen overleggen en je dient voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier in te vullen. Controleer voor je reis het actuele reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl en raadpleeg de website van de Belgische overheid.  

Bij terugkomst in Nederland (na een langer verblijf in België) word je ook hier geacht 10 dagen in thuisquarantaine te gaan (dringend advies). Op of na dag vijf kun je je laten testen om de quarantaine te verkorten. Daarnaast is een negatieve COVID-19-testuitslag verplicht bij terugkeer naar Nederland.[1]       


Nederlandse quarantaineplicht

Ter informatie wordt alvast kort ingegaan op de Nederlandse quarantaineplicht die binnenkort (naar verwachting 15 mei 2021) gaat gelden. Het nu geldende dringende quarantaineadvies wordt daarmee omgezet in een wettelijke quarantaineverplichting voor inkomende reizigers uit aangewezen hoogrisicogebieden. Deze maatregel wordt gecombineerd met de uitbreiding van de verplichting voor alle reizigers, ongeacht de wijze van vervoer, om bij inreis uit een aangewezen hoogrisicogebied te beschikken over een negatieve testuitslag.

Uitzonderingscategorieën

Deels op wetsniveau en deels bij ministeriële regeling zal worden bepaald op welke categorieën van personen de quarantaineplicht niet van toepassing is. Dat zal onder meer personen betreffen die slechts korte duur in Nederland verblijven of slechts korte duur in het hoogrisicogebied hebben verbleven. Hierbij wordt gedacht aan een tijdsduur van 12 uur.

In de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel wordt over ‘kort verblijf’ opgemerkt: “Een quarantaineplicht voor deze personen zou leiden tot verstoringen in de grensregio’s. Duitsland en België kennen vergelijkbare uitzonderingen voor kort verblijf.”


Verder wordt onderkend dat er diverse categorieën van personen zijn voor wie het om privé of zakelijke redenen noodzakelijk is om frequent de grens te passeren. Dit betreft bijvoorbeeld grenswerkers, -studenten en -scholieren, werknemers in het personenvervoer of het transport van goederen. In de privésfeer kan het gaan om ouders in een grensoverschrijdende co-ouderschapssituatie of personen die voor het verlenen van mantelzorg de grens moeten passeren. Voor hen wordt een quarantaineplicht niet proportioneel geacht, omdat deze de feitelijke uitvoering van hun werkzaamheden of (zorg)taken onmogelijk zou maken.

De impact van de wettelijke quarantaineplicht op de Nederlands-Belgische grensstreek zal naar verwachting dus meevallen.

NB er komt nog een aantal andere uitzonderingen op de wettelijke quarantaineplicht maar de hiervoor genoemde zijn relevant voor de grensstrek.

Samenvattend

Nederlands-Belgisch grensverkeer wordt nog altijd dringend afgeraden

De Nederlandse en Belgische overheden adviseren nog altijd dringend om alleen naar het buitenland te reizen als het strikt noodzakelijk is. Funshoppen, dagtripjes of andere toeristische activiteiten zijn niet strikt noodzakelijk.

Voor Nederlandse grensbewoners geldt nog altijd dat ze de Belgische grens mogen oversteken voor hun dagelijkse activiteiten. Hiervoor is sinds 19 april 2021 geen verklaring op eer meer nodig.  

 In Vlaanderen geldt tot 8 mei 2021 nog een avondklok tussen 24.00 en 05.00 uur. Je dient deze uiteraard te respecteren als je vanuit Nederland naar België reist.  

In België geldt een thuisquarantaineverplichting voor reizigers die vanuit een rode zone naar België reizen en er meer dan 48 uur blijven.

In Nederland wordt reizigers die terugkeren uit een hoogrisicogebied nu nog dringend geadviseerd om in thuisquarantaine te gaan. De Nederlandse quarantaineplicht die naar verwachting op 15 mei 2021 ingaat, zal naar het zich laat aanzien geen grote impact hebben op de Nederlands-Belgische grensregio.

Meer informatie over reizen naar België

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakanti

https://lci.rivm.nl/informatie-reiziger

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/nederland

De Nederlandse overheid adviseert dringend om alleen te reizen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is. Boek geen reizen tot en met 15 mei 2021.

Check voordat je naar het buitenland reist altijd de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

+    +    +    +    +    +    +    +    +    +    +    +    +    +    +    +    +    +    +    +    +    +    +   


[1] Een negatieve testuitslag geldt op dit moment als verplichting voor reizigers die per vliegtuig, boot, bus of trein terugkeren in Nederland.   

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Hallo!

Hier kan je aanmelden